Pelastuslaki velvoittaa jokaisen rakennuksen omistajan asentavan jokaiseen huoneistoon ääneen perustuvat palovaroittimet.

17 § (23.3.2023/436)
Palovaroittimet
Rakennuksen omistaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että asunto varustetaan riittävällä määrällä palovaroittimia tai muita laitteita, jotka mahdollisimman aikaisin havaitsevat alkavan tulipalon ja varoittavat asunnossa olevia.

Pelastuslaki – Palovaroittimet


Kysynpä vain, että eikö silloin ole taloyhtiön vastuulla järjestää myös aistivammaisille vuokralaisille sopivammat palovaroittimet? Varsinkin kun asiaa katsotaan yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

En tajua tätä logiikkaa, että vammaisten pitää itse ottaa asioista selvää, miten saa hyvinvointialueen sosiaalitoimilta muutostöitä omaan kotiin. Tämä asetelma itsestään on erittäin kuormittava kaiken muun säätämisen ohella.

Ymmärrän joten kuten, että kyseessä on yleinen velvoite kaikille tahoille, mutta musta tätä ei ole ajateltu ja suunniteltu loppuun asti. Tässä ei ole huomioitu lainkaan esteettömyyttä / saavutettavuutta. Ja se syö koko hälytyslaitevelvoitteen pointin. Mikä ideo on pelastaa vain osa ihmisistä?

Mihin on aistivammaiset unohdettu, kun puhutaan pelastustoimesta? Eikö aistivammaisten henki ole yhtä tärkeä kuin ei-aistivammaisten?

/räntti loppuu tähän.

Lisäys: Tiedän, että vammaispalvelulaki velvoittaa viranomaisia järjestämään tarvittavat hälytyslaitteet vammaispalvelun asiakkaille ja niitä laitteita saadaan hyvinvointialueiden sosiaalitoimien kautta. Laitteiden saaminen omaan kotiin on vaikeaa ja hidasta. Ja sen lisäksi hyvinvointialueissa on isoja eroja. Jotkut tekevät ihan okei työtä, jotkut vähemmän okei.

Fediverse -reaktiot