Alue- ja kuntavaalit järjestettiin tänä vuonna tuplavaaleina. Viimeksi tuplavaalit järjestettiin Googlen mukaan vuonna 1996. Silloin äänestettiin samaan aikaan kunnallisvaaleissa ja europarlamenttivaaleissa.
Vuonna 1996 olin 10-vuotias, joten tämän vuoden tuplavaalit on mulle uusi juttu. En ollut valmistautunut ennakkoon kunnolla ja tämä näkyi sitten äänestyskopissa. Mulla oli kyllä puhelimessa ehdokkaiden numerot, mutta unohdin kirjoittaa ylös olennaisen tiedon, eli kumpaan lappuun mikäkin numero piti kirjoittaa.
Tässä kävikin sitten niin, että ääneni hylättiin. Tiedän tämän, koska tajusin mokan vasta jälkeenpäin. Numerot olivat oikein, mutta väärissä lapuissa.
Mietin tässä vaalien jälkimainingeissa miten olisin voinut toimia toisin ja miten vaalikopissa olevat tiedot voisin tarkistaa saavutettavassa muodossa, kun en nähnyt lukea kopin seinällä olevaa julistetta. Sen lisäksi koin ongelmaksi kaksi eriväristä äänestyslippua. Mulla on värien erottelukyky heikentynyt ja muutenkin äänestyslippujen taustavärien kontrasti oli huono.
Jos voisin valita sopivan tavan äänestää, niin se olisi sähköinen äänestys ja sekin saavutettavuutta ajatellen toteutettu. Selkeyttä toivon tulevissa tuplavaaleissa.
Harmittaa, kun mun äänestysliput hylättiin. :( Ja enkä ollut edes ainoa. Yle oli uutisoinut 76 000 hylätyistä äänestyslipuista.
Kommentit
13 vastausta artikkeliin “Hylätyt äänet”
@blogi Voi kurjuus.
Ei taida olla oikein hyvä idea, tuollaiset tuplavaalit.
@androcat @blogi samaa mieltä, liian iso riski virheelliseen kirjaukseen. En olisi yhtään yllättynyt, että olisi itelläkin epähuomiossa pyörähtänyt väärin päin numerot, vaikka varmistin lappujen järjestyksen pariin kertaan, että menee oikein. Mietein siinä lappuun numeroa rustatessa, että jos musta teksti tummanharmaalla taustalla on kertomassa, kumpi lipuke on kyseessä, niin se ei voi mitenkään olla hyvä ratkaisu.
Tuskin aluevaaleihin on päädytty äänestämään kymmenkertaista määrää akuankkaa valtakunnallisesti. Ja esim. Tampere ja Oulu n. viisinkertainen määrä hylättyjä viime kuntavaaleihin nähden.
@niksii
Myös huono viesti ylipäänsä: Ah, meillä on kaksi näitä ärsyttäviä juttuja, no laitetaan ne päällekäin, ettei tuhlautu turhaan paljon rahaa turhuuksiin
Eikö äänestys pitäisi olla pyhä ja tärkeä?
@blogi
@androcat @niksii @blogi mielestäni ratkaisu ei ole siirtyä sähköiseen. Sen monista ongelmista löytyy monta juttua muualtakin. Mutta näitä paperisia voisi kyllä muuttaa saavutettavemmaksikin. Nyt näitä ääniä on hylätty paljon juurikin näiden sekaannusten takia ja se ei rajoitu vain henkilöihin joilla on rajoitteita. Näkisin paremmaksi muuttaa prosessia niin, että näillä vaaleilla olisi omat jonot, kopit ja käsittelijät, jolloin väärinkäytöksiä olisi vähemmän. Tämä tietysti vaatii enemmän työtä, mutta tässä asiassa on syytä mennä resilienssi edellä ja taata kelvolliset vaalit ylitse vilpillisen tai virheellisten äänien.
Mitä tulee lappujen väriin, niin niihin lappuihin voisi myös tehdä lisäksi erityisen reityksen tai kohokuvion, jolloin ihmisillä olisi myös tuntoon perustuva tapa erottaa ne toisistaan.
@blogi Uutisessa ei kuitenkaan kerrota kuinka suuri osuus hylätyistä on tarkoituksellisesti tyhjiksi jätettyjä. Sekin on varmaan merkittävä määrä.
Joku kertoa että ainakin Tampereella aluevaaleissa annnettiin tuhansia ääniä vähemmäin kuin kuntavaaleissa, todennäköisesti toinen mokoma otti aluevaalilipun mutta jätti tyhjäksi eikä kehdannut sanoa toimitsijalle "tätä en halua käytäkään". Hylättyjä lippuja oli aluevaaleissa myös paljon enemmän, eli kai just tarkoituksellisesti tyhjiä paljon.
@blogi Olisiko sulle toiminut, jos äänestykset olisi eroteltu samassa tilassa? Siis tyyliin tässä on jono kuntavaaliin, sen lappu ja sen kopit, tuossa jono aluevaaliin, sen lappu ja sen kopit? Toki tarkoittaisi kahta jonotusta ja tuplamäärää ihmisiä jakamassa ja ottamassa lappuja vastaan, joten en tiedä voiko se olla rajoittava tekijä jossain paikoissa.
@OiskaE
En osaa sanoa. Pitäisi kokeilla ensin vähän kaikkia vaihtoehtoja ja sitten olisin asian verran viisaampi. Tilanne itsestään on meille monelle uusi, tämä tuplavaalit, ja eikä sitä aina voi ennakoida miten itse kukin reagoi kopissa jos iskee puskista paniikki ja yhtäkkiä unohtaa mitä pitikään kirjoittaa ja mihinkin.
Mitä tuohon sunnuntain vaaleihin tulee, niin olisin ehkä kaivannut jonkun sanomaan, että kirjota tähän se neljänumeroinen luku ja tähän kolme. Tai vaihtoehtoisesti siinä lipukkeessa voisi olla maininta tästä kans. En tiedä oikeastaan mikä on se paras ja fiksuin ratkaisu tähän. Äänestämisen pitäisi olla lähtökohtaisesti helppoa.
Vaaliavustajia siellä paikalla onkin erityistä apua tarvitseville, mutta ongelmana oli tässä järjestelmän joustamattomuus kuulonäkövammaisia kohtaan. Vaaliavustaja ei osaa viittoa ja kuvailla. Ainoastaan kuurosokeapätevät viittomakielen tulkit voivat, mutta on niin ja näin päästetäänkö tulkki koppiin. Kohdallani olisi riittänyt, jos olisin saanut näkevän puolisoni kuvailemaan minulle nämä pikkujutut. Asiat on kyllä tehty tarpeettoman vaikeaksi ja unohdetaan ihmiset tässä kokonaan.
#saavutettavuus
@blogi
@mustikkasoppa @OiskaE @blogi
Mua hämmentää ihmisten erilainen äänestyskokemus. Luulin, että jokaisella äänestyspaikalla noudatettaisiin samaa prosessia. Meidän lähikoululla homma meni niin, että ensin tunnistauduttiin ja saatiin lappu aluevaaleihin, käytiin aluevaalikopissa äänestämässä ja tuotiin lappu laatikkoon. Sitten tunnistauduttiin uudelleen ja saatiin lappu kuntavaaleihin, mentiin kuntavaalikoppiin äänestämään ja tuotiin lappu laatikkoon. Vaikutti selkeältä.
@mustikkasoppa @blogi On kyllä tehty hankalaksi 😕 Näin asiaan perehtymättömänä kuvittelin, että toki tällaiset mahdollisuudet on huomioitu ja mietitty miten asia hoidetaan.
@mustikkasoppa @OiskaE @blogi kaikilla on oikeus käyttää omaa avustajaa, se vaan kirjataan sinne pöytäkirjaan et on käyttänyt. Kirjauksen tarkoituksena lähinnä saada selville, jos joku yks ihminen avustaa sataa muuta ni herää epäilys onko ihan legit touhua.
@mustikkasoppa @OiskaE @blogi
Mietin, että olisiko mahdollista luoda systeemi, jossa toimintakyvyn alentumasta johtuen voisi rekisteröidä jonkun läheisen kyseisten vaalien ajaksi omaksi vaaliavustajakseen ja riippuen syystä tarvita avustaja olisi erilaisia ohjeita.
Äänestyslistoissa avustajaa tarvitsevan henkilön nimen kohdalla olisi mainittuna avustajan tiedot ja onko koppiavustaja 😂 vai saattaja, joka jää ulkopuolelle.
Esimerkiksi henkilö, joka kykenee ottamaan vastaan suullisia neuvoja saisi avustajan kopin viereen, mutta kuulovammaisen avustaja saisi tulla koppiin mukaan, mutta joku vaalivirkailija tai paikalla oleva vaaliavustaja valvoo, että hän on selin siinä vaiheessa kun numeroa kirjoitetaan.
Silloin ei tarvitsisi joka äänbestyspisteellä olla tarjolla viittomakielentaitoista avustajaa.
Ja siis ihan vaikka joku nepsyoireinen voi tarvita tutun henkilön vaan henkiseksi tueksi, jotta ei flippaa siellä vieraiden ihmisten ja tiukan valvonnan ja tarkkailun keskellä.
@Anna_Maaret @mustikkasoppa @OiskaE @blogi Tämä on jo mahdollista ilman rekisteröintiä: "Jos äänestäjän kyky tehdä äänestysmerkintä on oleellisesti heikentynyt, hän saa käyttää apunaan avustajaa. Avustaja voi olla joko vaalivirkailija tai äänestäjän itsensä valitsema henkilö."
Vaalivirkailijat myös auttavat kaikissa ongelmatilanteissa. Jos vielä huomaa tehneensä väärän merkinnän ennen äänen laittamista uurnaan, lapun saa repiä ja ottaa tilalle uuden.
https://vaalit.fi/aanestajan-avustaminen
@blogi
Joensuussa paimennettiin ennakköäänestyksessä: virkailijalta saatu kuntavaalilippu täytettiin yhdessä kopissa, sitten aluevaalilippu toisessa kopissa. Kopin seinällä vain ao. vaalin ehdokasnumerot (ei heikkonäköinen näkis niitä silti). Sitten liput vietiin pöydän ääreen leimattavaksi ja kuoressa olevasta ikkunasta näki, minkä värinen lappu missäkin kuoressa. Aikaa siinä kyllä paloi, joten varsinkin vaalipäivänä, kun monessa paikassa oli jonoa, se ei ole mahdollista.